Modellflyg fd F18

Radiostyrt modellflyg på Tullinge Flygplats f.d. F18

Radiostyrt modellflyg har förekommit på Tullinge flygplats f.d. F18 flygflottilj sedan lång tid tillbaka. På 1970-talet och en bit in på 1980-talet fick vi flyga modellflyg då försvaret inte hade verksamhet som krävde tillgång till banorna. Det innebar att man fick söka personligt tillstånd för varje år för de som skulle kunna få tillgång till banorna. Då skedde inpassering genom flottiljvakten och flygning skedde på olika delar av fältet bl.a. vid banända 06 och vid den s.k. skroten som var flottiljens övningsområde med skrotade flygplan.

När så verksamheten krympte för militärflyget i mitten av 1980-talet så fick vi möjlighet att anlägga egna modellflygbanor på den gräsyta som ligger i närheten av banända 33 . Så i slutet av 1986 bildades Tullinge Modellflygare och vi var ett antal personer som satsade pengar (26 000:- ) på att asfaltera 2 korsade banor. Vi gjorde ett miniatyr av de riktiga banorna så att våra modellbanor låg i samma riktningar som det stora fältet. Vi som satsade pengar på detta sålde sedan andelar i fältet och finansierade på så sätt vårt modellflygfält. Under ett stort antal år så tog vi sedan inte ut någon årsavgift från de som köpt andelar i fältet.

Vi hade sedan ett mycket nära och bra samarbete med Botkyrka Flygklubb (BFK) som byggde upp sitt klubbområde med klubbstuga och hangarer i närhet av vårt gräsfält. Samarbetet gav oss också möjlighet att dryga ut vår klubbkassa eftersom vi var med och arrangerade de flygdagar som BFK så framgångsrikt ordnade under slutet av 80- och början av 90-talet.

Tyvärr så ändrades förhållandena genom att försvaret helt drog sig ut från Tullinge och hela området såldes och de kommersiella krafterna började verka. Detta gjorde att BFK fick inte fortsätta att flyga på Tullinge med sina sportflygplan. Deras klubbstuga arrenderades ut till Polisens hundskola. De lade dessutom anspråk på det gräsfält där vår asfalterade modellbanor ligger så vi tvingades att flytta vår verksamhet. Vi flyttade vår klubbstuga till den s.k. skroten och flyger på de stora banorna och angränsade gräsyta som vi klipper. Då var vi nu tillbaka till gamla områden för vårt modellflyg.

Vi är nu ca. 130 medlemmar i Tullinge Modellflygare som flyger allt från eldrivna små depronflygplan till avancerade byggen med jetmotorer. I och med att vi har tillgång till att starta från de stora banorna med asfalterade banor har vår klubb de senaste åren växt då modellflygare, med jetmodeller och andra modellplan som behöver hårdgjord yta, insett vilken tillgång det är att få flyga på Tullinge.

Vad sedan framtiden har i sitt sköte återstår att se eftersom det nu har påbörjats byggen av bostäder på det gamla flottiljområdet. Vi är redan nu tvungen att ta hänsyn till bilar och personer som rör sig på banorna. Vi får göra det bästa av situationen !

Kenneth Näslund

Ordförande för TMF år 2008